Control das fariñas obtidas de trigo " Caaveiro " ecolóxico e convencional
- Fernández-Canto, N. 1
- García-Gómez, B. 1
- García-Marnotes, N. 1
- Cobos-García, A. 1
- Díaz-Rubio, O. 1
- Lombardero-Fernández, M. 2
- Vázquez-Odériz, M.L. 1
- Pereira lorenzo, S. 3
- Ramos-Cabrer, A. 3
- Romero-Rodríguez, M.A. 1
- 1 Universidade de Santiago de Compostela. Departamento de Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía
- 2 Universidade de Santiago de Compostela. Departamento de Anatomía, Produción Animal e Ciencias Clínicas Veterinarias
- 3 Universidade de Santiago de Compostela. Departamento de Produción Vexetal e Proxectos de Enxeñaría
- Mª Ángeles Romero Rodríguez (coord.)
- Santiago Pereira Lorenzo (coord.)
Editorial: Instituto de Biodiversidade Agraria e Desenvolvimento Rural (IBADER) ; Universidad de Santiago de Compostela
Ano de publicación: 2022
Páxinas: 75-92
Tipo: Capítulo de libro
Resumo
O control das fariñas é fundamental ao ser a materia prima principal na elaboración do pan. En base a isto, neste capítulo, proponse desenvolver un sistema de identificación e caracterización xenética como sistema de control da trazabilidade do trigo ‘Caaveiro’. Ademais, neste estudo avalíanse os parámetros físico-químicos, nutricionais, microbiolóxicos e microscópicos da fariña de trigo ‘Caaveiro’ producida en cultivo ecolóxico vs. convencional. A identidade xenética do trigo ‘Caaveiro’ producido compróbase mediante un sistema de trazabilidade con microsatélites que permite garantir a autenticidade deste produto tan apreciado en Galicia. Os resultados das análises físico-químicas indican que as fariñas ecolóxicas teñen maior contido en humidade e, polo tanto, menor contido de sólidos totais. A nivel nutricional, as fariñas ecolóxicas presentan maior contido en graxa, sacarosa, fósforo, sodio e cobre e menor en glícidos, amidón, calcio e zinc. Neste estudo constátase que non hai diferenzas no risco de contaminación patóxena nas fariñas obtidas por ámbolos dous sistemas de cultivo.