Desencadeando unha batalla de forzas intermoleculares no laboratorio
- Manolo Bermejo Patiño
- Sandra Fernández Fariña
- M. Isabel Fernández García
- Ana González Noya
- Marcelino Maneiro Maneiro
- Miguel Martínez Calvo
- Rosa Pedrido Castiñeiras
- Laura Rodríguez Silva
- María J. Romero Castro
- M. Isabel Velo-Heleno
- Beatriz Fernández Fernández
- M. Inés García Seijo
ISSN: 0214-7807
Ano de publicación: 2024
Ano: 37
Número: 97
Páxinas: 183-194
Tipo: Artigo
Outras publicacións en: Boletín das ciencias
Resumo
Nesta práctica experimental, exploramos o fenómeno do “efecto salino” sobre diferentes disolucións, para tratar de comprender que son e como actúan as forzas intermoleculares. Realizaremos esta exploración mediante a observación da separación de fases no seguinte experimento: a unha disolución composta por auga e acetona, engádeselle sal de mesa (cloruro de sodio, NaCl) e obsérvase o resultado. Á mestura inicial engádenselle dous colorantes de maneira que inclúe catro compoñentes miscibles entre si: auga, acetona e dous colorantes (azul e amarelo), formando unha disolución verde homoxénea. Porén, ao agregar unha cantidade significativa de sal de mesa, observamos unha separación espontánea en dúas capas con distintas cores: na parte superior, unha capa azul rica en acetona, e na parte inferior, unha capa amarela rica en auga salgada. Este fenómeno débese ás interaccións intermoleculares que se producen entre os ións do sal e as moléculas de auga, que son capaces de xerar unha redistribución dos compoñentes na disolución inicial auga-acetona. A través deste e doutros experimentos, afóndase na comprensión do “efecto salino” e ilústrase como as interaccións intermoleculares e a distinta miscibilidade dos disolventes inflúen na distribución das fases existentes en sistemas químicos complexos.