Pescanova S. A. (1960-1973)entre la iniciativa privada y el empuje del Estado

  1. Jesús Giráldez Rivero
  2. Miaría del Carmen Espido Bello
Journal:
Revista de historia industrial

ISSN: 1132-7200

Year of publication: 2021

Issue: 83

Pages: 133-166

Type: Article

More publications in: Revista de historia industrial

Abstract

This paper analyses the early years of Pescanova S.A., a pioneer in the production and marketing of frozen fish in Spain. Its business strategies and the determined support of the State for the fishing sector allowed Pescanova to gain a dominant position in the Spanish market, soon becoming the most important Spanish and European fishing company. The study focuses on the perspective of the business strategies adopted. Firstly, the setting up of Pescanova and its vertical integration. Then, multinationalization of the company in African countries is studied in the second section. The enterprise’s productive diversification and its marketing strategies are analysed in the third section. Finally, the main conclusions are summarized.

Bibliographic References

  • ABC, varios años.
  • AKERMAN, Á. (1964). «La evolución del pesquero de arrastre de altura en los últimos cuatro años». Ingeniería Naval, 353, pp. 398-404.
  • ALONSO ÁLVAREZ, L.; LINDOSO, E.; VILAR, M. (2014). «La relatividad de las teorías de la internacionalización y las multinacionales españolas». Revista de Economía y de la Empresa, 8, pp. 13-23.
  • ALONSO RODRÍGUEZ, J. A. (2007). «Fragmentación productiva, multilocalización y proceso de internacionalización de la empresa». Información Comercial Española, 838, pp. 23-39.
  • ALONSO, L. E.; CONDE, F. (1994). Historia del consumo en España: una aproximación a sus orígenes y primer desarrollo. Madrid: Debate.
  • ARRUZA, P. (1996). Hacia un nuevo modelo económico en la pesca española. Vigo: SIPSA/Industrias Pesqueras.
  • BARCIELA, C.; LÓPEZ, I.; MELGAREJO, J. (2004). «La intervención del Estado en la industria alimentaria durante el franquismo (1939-1975)». Revista de Historia Industrial, 25, pp. 127-165.
  • BAS, C. (1968). «Pesquerías de merluza en el África Austral». Publicaciones Técnicas de la Junta de Estudios de Pesca, 7, pp. 13-39.
  • BRAÑA, J.; BUESA, M.; MOLERO, J. (1984). El Estado y el cambio tecnológico en la industrialización tardía: un análisis del caso español. México: Fondo de Cultura Económica.
  • BUESA, M.; PIRES, L. E. (2002). «Intervención estatal durante el franquismo tardío: la regulación de la inversión industrial en España (1963-1980)». Revista de Historia Industrial, 21, pp. 159-200.
  • BUISÁN, M.; ACEÑA, F. (2007). «Estrategias de internacionalización de la pyme española: una visión desde el programa de apoyo a proyectos de inversión (PAPI)». Información Comercial Española, 839, pp. 55-64.
  • CAMPLING, L. (2012). «The Tuna “Commodity Frontier”: Business Strategies and Environment in the Industrial Tuna Fisheries of the Western Indian Ocean». Journal of Agrarian Change, 12, pp. 252-278.
  • CAPMANY, J.; FARRÉ-ESCOFET, E.; IVERN, N. (1980). La industria en la economía de Galicia. Barcelona: Banco Industrial de Cataluña.
  • CARMONA, X. (2006). «José Fernández López (1904-1986): de Lugo a Capetón: a traxectoria empresarial do Grupo Fernández». Empresarios de Galicia. Santiago de Compostela: Caixa Galicia, pp. 432-46
  • CARMONA, X. (2012), «Valentín Paz-Andrade e o mundo da empresa». Galiza como tarefa. A Coruña: Fundación Luís Seoane y Diputación de A Coruña. pp. 90-93
  • CARMONA, X. (2017). «Crisis, reconversión y concentración: la atunización de la industria española de conservas de pescado (1959-2007)». XII Congreso de la Asociación Española de Historia Económica, 6-9 de septiembre de 2017. Salamanca.
  • CARMONA, X. (2021). Grupo Davila. Un siglo de liderazgo en el sector marítimo español, 1917-2017 (en prensa).
  • CARMONA, X.; NADAL, J. (2005). El empeño industrial de Galicia. 250 años de historia, 1750-2000. A Coruña: Fundación Pedro Barrié de la Maza.
  • CARRERA, V. (2013). Pescanova, crimen perfecto. Santiago de Compostela: Paradiso-Gutenberg.
  • CASTRO, N. (2017). La dictadura de los supermercados: cómo los grandes distribuidores deciden lo que consumimos. Madrid: Akal.
  • CHANDLER, Jr., A. D. (1987). La mano visible. La revolución en la dirección de la empresa americana. Madrid: Ministerio de Trabajo.
  • CHANDLER, Jr., A. D. (1990). Escala y diversificación. La dinámica del capitalismo industrial (2 vols.). Zaragoza: Prensas Universitarias de Zaragoza.
  • CHANDLER, Jr., A. D. (1992). «What is a firm? A historical perspective». European Economic Review, 36, pp. 483-492.
  • CLAR, E. (2008). «La soberanía del industrial. Industrias del complejo pienso-ganadero e implantación del modelo de consumo fordista en España: 1960-1975». Revista de Historia Industrial, 36, pp. 133-165.
  • COLLANTES, F. (2009). «La alimentación en la España del siglo xx: una perspectiva desde la historia económica». Comunicación del I Congreso Español de Sociología de la Alimentación, 28-29 mayo de 2009. Gijón.
  • COMMERCIAL FISHERIES REVIEW (1960-1975).
  • COMÍN, F.; VALLEJO, R. (2009). «Los Programas de Inversiones Públicas (1964-1976): ¿El instrumento presupuestario al servicio de los Planes de Desarrollo?». En: Torr e, J. de la; García-Zúñiga, M. Entre el Mercado y el Estado. Los Planes de Desarrollo durante el franquismo. Pamplona: Universidad Pública de Navarra, pp. 89-147.
  • COMISARÍA DEL PLAN DE DESARR OLLO ECONÓMICO Y SOCIAL (1963). Plan de Desarrollo Económico y Social. Años 1964-1975. Madrid: Presidencia del Gobierno.
  • COMISARÍA DEL PLAN DE DESARR OLLO ECONÓMICO Y SOCIAL (1964). Guinea Ecuatorial. Anexo al Plan de Desarrollo Económico y Social. Años 1964 a 1967. Madrid: Presidencia del Gobierno.
  • COMISARÍA DEL PLAN DE DESARR OLLO ECONÓMICO Y SOCIAL (1967). II Plan de Desarrollo Económico y Social. Pesca Marítima. Madrid: Presidencia del Gobierno.
  • COMISARÍA DEL PLAN DE DESARR OLLO ECONÓMICO Y SOCIAL (1972). III Plan de Desarrollo Económico y Social. Pesca Marítima 1972-1975. Madrid: Presidencia del Gobierno.
  • CONTRERAS HERNÁNDEZ, J. (2002). «Alimentación y sociedad. Sociología del consumo alimentario en España». En: Gómez Benito, C., González, J. J. (coords.). Agricultura y sociedad en el cambio de siglo. Aravaca: Mc Graw-Hill Interamericana de España S. A. U., pp. 297-332.
  • CROSOER, D.; SITTERT, L. van; PONTE, S. (2006). «The integration of South African fisheries into the global economy: Past, present and future». Marine Policy, 30, pp. 18-29.
  • DIRECCIÓN GENERAL DE PESCA MARÍTIMA (1960-1973). Estadística de Pesca / Anuario Estadístico de Pesca. Madrid: Dirección General de Pesca Marítima.
  • DIRECCIÓN GENERAL DE PESCA MARÍTIMA (1965-1967). Flota Pesquera Española. Madrid: Dirección General de Pesca Marítima.
  • DÜNNING, J. H. (1988). Explaining International Production. Londres: Unwin Hyman.
  • DÜNNING, J. H. (1993). Multinational Enterprises and the Global Economy. Workingham: Addison-Wesley.
  • EIROA DEL RÍO, F. (1997). Historia y desarrollo de la pesca de arrastre en Galicia. Siglos XVII al XX. A Coruña: Diputación Provincial de A Coruña.
  • Espido, M.ª del C.; Giráldez, J. (2018). «La actividad bacaladera bajo el franquismo (1939-1975)». Revista de Historia Industrial, 74, pp. 137-175.
  • FERNÁNDEZ, P.; DÍAZ, P. (2015). «Entre el poder y el mercado. Aproximación a la evolución histórica de los grandes grupos empresariales familiares en la España del siglo XX». En: Fernández, P. y Lluch, A. Familias empresarias y grandes empresas familiares en América Latina y España. Una visión de largo plazo. Bilbao: Fundación BBVA, pp. 347-380.
  • FINSTAD, T. (2012). «Cool alliances: Freezers, frozen fish and the shaping of industry-retails relations in Norway, 1950-1960». En: Jessen, R., Langer, L. Transformations of Retailing in Europe after 1945. Nueva York: Routledge, pp. 195-210.
  • FOMENTO DE LA PRODUCCIÓN NACIONAL (1971-1975). Fomento de la Producción. Revista de la Producción, la Industria y las Finanzas. Barcelona: Fomento de la Producción Nacional.
  • FONS GARCÍA, R. (1971). «Realizaciones de la industria frigorífica española». Economía Industrial, 89, pp. 75-99.
  • GAUR, S.C.I. (1970). La pesca de superficie en Guipúzcoa y Vizcaya. San Sebastián: Caja Laboral Popular y COPESCA.
  • GIRÁLDEZ, J. (2008). «Revisitando el nudo gordiano: el desarrollo de la congelación en la pesca gallega (1960-1970)». Áreas, 27, pp. 69-79.
  • GIRÁLDEZ, J. (2019). Míster Ford en el Océano. DT-AEHE-1903. Disponible en: https://econpapers.repec.org/paper/ahedtaehe/1903.htm.
  • GIRÁLDEZ, J.; ESPIDO, M.ª del C. (2019). «The restructuring of fishery product markets in Spain: 1960-1986». IV Conference of the European Rural History Organisation (EURHO), 10-13 de septiembre de 2019. París.
  • GONZÁLEZ LAXE, F. (1983). El proceso de crecimiento del sector pesquero español (1961-1978). A Coruña: Caixa de Aforros de Galicia.
  • GUILLÉN, M. F. (2004). «La internacionalización de las empresas españolas». Información Comercial Española, 812, pp. 211-224.
  • GUILLÉN, M. F. (2006). El auge de la empresa multinacional española. Madrid: Fundación Rafael del Pino y Marcial Pons.
  • HAMILTON, S. (2003). «The economies and conveniences of modern-day living: frozen foods and mass marketing, 1945-1965». Business History Review, 77, pp. 33-60.
  • HUTTON, T.; RAAKJÆR, J..; MAYEKISO, M. (1999). «Government-industry co-management arrangements within the South African deep-sea hake fishery». International Workshop on Fisheries Co-management, 23-28 de agosto de 1999. Penang, Malasia. Disponible en: https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.201.7564&rep=rep1&type=pdf.
  • INDUSTRIAS PESQUERAS (1958-1975).
  • INGENIERÍA NAVAL (1959-1975).
  • INSTITUTO DE REFORMA DE LAS ESTRUCTURAS COMERCIALES (1977). La comercialización de la pesca en España. Madrid: Ministerio de Comercio.
  • INSTITUTO DE REFORMA DE LAS ESTRUCTURAS COMERCIALES (1985). Comercialización de productos congelados. Madrid: Ministerio de Comercio.
  • INSTITUTO NACIONAL DE INDUSTRIA (1959). Censo Nacional de la Industria Frigorífica, octubre de 1959 [documento mecanografiado].
  • JOHANSON, J.; VAHLNE, J.-E. (2009). «The Uppsala internationalization process model revisited: From liability of foreignness to liability of outsidership». Journal of International Business Studies, 40, pp. 411-431.
  • JOSEPHSON, P. R. (2002). Industrialized nature: Brute force technology and the transformation of the natural world. Washington, D. C.: Island Press.
  • JOSEPHSON, P. R. (2008). «The ocean hot dog. The development of the fish stick». Technology and Culture, 49 (1), pp. 41-61.
  • KOGUT, B. (1991). «Joint ventures and the option to expand and acquire». Management Science, 37, pp. 19-33.
  • KOGUT, B. (1998). «Joint ventures: Theoretical and empirical perspectives». Strategic Management Journal, 9, pp. 319-332.
  • KOGUT, B.; ZANDER, U. (2003). «Knowledge of the firm and the evolutionary theory of the multinational corporation». Journal of International Business Studies, 34, pp. 516-529.
  • LA VANGUARDIA, varios años.
  • LABINI, S. (1966). Oligopolio y progreso técnico. Barcelona: Oikos-Tau.
  • LANGREO, A.; GERMÁN, L. (2018). «Transformaciones en el sistema alimentario y cambios de dieta en España durante el siglo xx». Historia Agraria. Revista de Agricultura e Historia Rural, 74, pp. 167-200.
  • LAURE, J. (1969). La pêche industrielle au Cameroun. Yaundé: Office de la Recherche Scientifique et Technique Outre-Mer. Disponible en: https://horizon.documentation.ird.fr/exl-doc/pleins_textes/divers10-10/04373.pdf.
  • LAURE, J. (1971). Vingt ans de pêche industrielle au Cameroun. Yaundé: Office de la Recherche Scientifique et Technique Outre-Mer. Disponible en: http://horizon.documentation.ird.fr/exl-doc/pleins_textes/pleins_textes_5/b_fdi_14-15/20459.pdf.
  • LEES, R. (1969). Fishing for fortunes. The story of the fishing industry in Southern Africa and the men who made it. Ciudad del Cabo/Johannesburgo/Londres: Purnell.
  • LENNEFORS, T. T.; BIRCH, P. (2019). Snow in the Tropics. A History of the Independent Reefer Operators. Leiden/Bristol: Brill.
  • LINDOSO, E.; VILAR, M. (2014). «La doble estrategia empresarial de Pescanova: integración vertical e internacionalización (1960-2013)». Revista de la Historia de la Economía y de la Empresa, 8, pp. 155-185.
  • LOPES CORDEIRO, J. M. (2009). «Manuel Cordo Boullosa (1905-2000)». En: Carmona, X. Empresarios de Galicia (vol. 2). Santiago de Compostela: Caixa Galicia, pp. 544-576.
  • LÓPEZ FACAL, X.; NOGUEIRA, C.; SOTO, L. (1980). O poder industrial en Galicia. Vigo: Xerais.
  • LOSADA, A.; RODRÍGUEZ GALDO, M. X. (2000). «Pescanova: una empresa audaz». En: Ojea, F. (coord.). Grandes empresas, grandes historias de Galicia. A Coruña: La Voz de Galicia, pp. 226-234.
  • MAIXÉ-ALTÉS, J. C. (2009). «La modernización de la distribución alimentaria en España, 1947-1997». Revista de Historia Industrial, 41, pp. 125-160.
  • MOORE, J. W. (2015). Capitalism in the Web of Life. Ecology and the accumulation of capital. Londres/Nueva York: Verso.
  • NORDSTRÖM, K. A. (1991). The Internationalization Process of the Firm - Searching for New Patterns and Explanations. Estocolmo: Institute of International Business.
  • PAZ-ANDRADE, V. (1963). «Las pesquerías españolas austro-atlánticas». Industrias Pesqueras, 15 de mayo de 1963, pp. 165-169.
  • PAZ-ANDRADE, V. (1967). «La problemática económica de las pesquerías de onda larga». Información Comercial Española, 411, pp. 81-89.
  • PAZ-ANDRADE, V. (1973). «El proceso de expansión de las pesquerías españolas». Información Comercial Española, 478, pp. 83-94.
  • PEINADO, M.ª L. (1985). El consumo y la industria alimentaria en España: evolución, problemática y penetración del capital extranjero a partir de 1960. Madrid: Instituto de Estudios Agrarios, Pesqueros y Alimentarios.
  • PESCANOVA S. A. (1960-1973). Memorias de la Junta General de Accionistas.
  • PINO, J. (2020). «Primera prospección al calamar en Boston: Orlando Maseda al mando del congelador Sobroso», La Voz de Galicia, 28 de noviembre de 2020.
  • PIRES JIMÉNEZ, E. (2003). Regulación industrial y atraso económico en la dictadura de Franco. Madrid: Dykinson.
  • PONTE, S.; SITTERT, L. van (2006). «The chimera of redistribution: “Black economic empowerment” (BEE) in the South African fish industry». DIIS Working Paper 2006/32.
  • COPENHAGUE: DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES. https://www.diis.dk/files/media/documents/publications/wp202006-27.final.pdf.
  • PUIG, N.; FERNÁNDEZ, P. (2009a). «A silent revolution: The internationalisation of large Spanish family firms». Business History, 51, 3, pp. 462-483.
  • PUIG, N.; FERNÁNDEZ, P. (2009b). «La internacionalización de la empresa española en perspectiva histórica». Información Comercial Española, 849, pp. 27-38.
  • QUERO, J.-C. (1973). «Les merlus d’Afrique du sud et leur pêche». Revue des Travaux de l’Institut des Pêches Maritimes, 37, pp. 117-136.
  • ROMERO, D.; RÚA, M. (1995). «Alfonso Paz-Andrade. De Frigopeixe a Pescanova». Galicia S.L. Vigo: Xerais, pp. 149-187.
  • SAHRHAGE, D.; LUNDBECK, J. (1992). A History of Fishing. Berlín: Springer-Verlag.
  • SEQUEIROS, J. (1986). El desarrollo económico en Galicia, ii. Industrialización y mercado interior. Santiago de Compostela: Universidade de Santiago de Compostela.
  • STOHR , P. S. (1977). The Fisheries Development Corporation and its influence of the South African fishing industry (2 vols.). Ciudad del Cabo: University of Cape Town, Faculty of Commerce, School of Economics. https://open.uct.ac.za/handle/11427/23600?show=full.
  • SUBSECRETARÍA DE LA MARINA MERCANTE (1968). Flota Pesquera española en 31 de diciembre de 1967, Madrid: Subsecretaría de la Marina Mercante.
  • URIARTE, R. (2019). Globalización y cambio técnico en la flota atunera del País Vasco. La pesquería de túnidos en aguas tropicales del Atlántico africano (1945-1985). DT-AEHE-1913. Disponible en: https://www.aehe.es/wp-content/uploads/2019/10/dt-aehe-1913.pdf.
  • VARELA LAFUENTE, M. M. (1985). Procesos de producción en el sector pesquero en Galicia. Santiago de Compostela: Universidade de Santiago de Compostela.
  • VERNON, R. (1979). «The product life cycle hypothesis in a new international environment». Oxford Bulletin of Economics and Statistics, 41, pp. 255-267.