Influencia homérica en el Banquete de Filóxeno
- 1 Universidad de Santiago de Compostela, España
ISSN: 0013-6662
Year of publication: 2015
Volume: 83
Issue: 1
Pages: 47-62
Type: Article
More publications in: Emerita: Revista de lingüística y filología clásica
Abstract
En este trabajo se estudian las relaciones transtextuales del poema gastronómico de Filóxeno con la poesía homérica, buscando los elementos lingüísticos y literarios que proceden de la épica. La relación con el texto homérico permite arrojar luz sobre uno de los pasajes más oscuros del Banquete.
Bibliographic References
- Bader, F. 1990: «Autobiographie et héritage dans la langue des dieux: d'Homère a Hésiode et Pindare I», REG 103, pp. 383-408.
- Bader, F. 1991: «Autobiographie et héritage dans la langue des dieux: d'Homère a Hésiode et Pindare II», REG 104, pp. 330-345. http://dx.doi.org/10.3406/reg.1991.2516
- Calderón Felices, E. 1982: «Lengua de los dioses / lengua de los hombres», Faventia 4/1, pp. 5-33.
- Campbell, D. A. 1993: Greek Lyric, V. The New School of Poetry and Anonymus Songs and Hymns, Cambridge-Londres.
- Chantraine, P. 1963: Grammaire Homérique. T. I I Syntaxe, París.
- Chantraine, P. 1973: Grammaire Homérique. T. I Phonétique et Morphologie, París.
- Dalby, A. 1987: «The Banquet of Philoxenus: A new translation with culinary notes», Petits propos culinaires 26, pp. 28-36.
- Dalby, A. 1994: Unequal feasts. Food and its social context in early Greece, Londres. Tesis doctoral.
- Dalby, A. 2003: Food in the ancient world. From A to Z, Londres-Nueva York.
- Degani, E. 1998: «Filosseno de Leucade e Platone Comico», Eikasmos 9, pp. 81-99.
- Dickey, E. 1996: Greek Forms of Address. From Herodotus to Lucian, Oxford.
- Edmonds, J. M. 1959: Lyra Graeca, vol. III, Londres.
- García Soler, Mª. J. 2001: El arte de comer en la antigua Grecia, Madrid.
- Genette, G. 1989: Palimpsestos. La literatura en segundo grado, Madrid.
- Heubeck, A. y Hoekstra, A. 1989: A Commentary On Homer's Odyssey, vol. II, books IX-XVI, Oxford.
- Kirk, G. S. 1985: The Iliad: A Commentary, vol. I: books 1-4, Cambridge.
- Lejeune, M. 1982: Phonétique historique du mycénien et du grec ancien, París.
- Meineke, A. 1840: Fragmenta poetarum comoediae mediae, vol. III, Berlín.
- Olson, D. S. y Sens, A. 1999: Matro of Pitane and the Tradition of Epic parody in Fourth Century BCE, Atlanta.
- Olson, D. S. y Sens, A. 2000: Archestratos of Gela. Greek Culture and Cuisine in the Fourth Century BC, Oxford.
- Page, D. L. 1962: Poetae melici graeci, Londres.
- Salvioni, L. 1979-80: «Procedimenti parodici in Matrone», Bolletino dell' Istituto di Filologia Greca dell' Università di Padova 5, pp. 21-29.
- Sutton, D. F 1989: Dithyrambographi Graeci, Hildesheim.
- Tsitsibakou-Vasalos, E. 2007: Ancient Poetic Etymology. The Pelopids: Fathers and Sons, Stuttgart.
- Wilkins, J. 2000: The Boastful Chef. The Discourse of Food in Ancient Greek Comedy, Oxford.
- Wilkins, J. y Hill, S. 2011: Archestratus: Fragments from the Life of Luxury. Revised edition (first published 1994), Totnes.