Agroturismo en entornos periurbanosenseñanzas de la iniciativa holeriturismo en el Parc Agrari del Baix Llobregat (Cataluña)

  1. Paül Carril, Valerià 1
  2. Araújo Vila, Noelia 2
  1. 1 Universidade de Santiago de Compostela
    info

    Universidade de Santiago de Compostela

    Santiago de Compostela, España

    ROR https://ror.org/030eybx10

  2. 2 Universidade de Vigo
    info

    Universidade de Vigo

    Vigo, España

    ROR https://ror.org/05rdf8595

Zeitschrift:
Cuadernos de turismo

ISSN: 1139-7861

Datum der Publikation: 2012

Nummer: 29

Seiten: 183-208

Art: Artikel

Andere Publikationen in: Cuadernos de turismo

Zusammenfassung

The paper undertakes an examination of peri-urban agriculture and presents a literature review of the types of tourism associated with it, namely peri-urban tourism and agri-tourism. Against this background, a vegetable tourism initiative launched in the Baix Llobregat Agrarian Park (Catalonia) in 2008 is studied. The possibilities presented by such an initiative in relation to the multiple tourist options of peri-urban areas are appraised.

Bibliographische Referenzen

  • ARMESTO, X. A. y GÓMEZ MARTÍN, B. (2006): «Tourism and quality agro-food products: an opportunity for the Spanish countryside», Tijdschrift voor Economische en Sociale Geografie, nº 17(8), pp. 611-620.
  • ARNBERGER, A. y BRANDENBURG, C. (2007): «Past On-Site Experience, Crowding Perceptions and Use Displacement of Visitor Groups to a Peri-Urban National Park», Environmental Management, nº 40, pp. 34-45.
  • BARRADO, D. A. y CALABUIG, J. (eds.) (2001): Geografía mundial del turismo. Síntesis. Madrid, 508 pp.
  • BARROS, C. (2006): «La ciudad en el campo: nuevas ruralidades y lugares rururbanos», en NOGUÉ, J. y ROMERO, J. (eds.): Las otras geografías. Tirant lo Blanc. València, pp. 325-338.
  • BONIFACE, P. (2003): Tasting tourism: travelling for food and drink. Ashgate. Aldershot, 176 pp.
  • BOYD, S. W. (2003): «Marketing challenges and opportunities for heritage tourism», en FYALL, A.; GARROD, B. y LEASK, A. (eds.): Managing Visitor Attractions. New Directions. Butterworth-Heinemann. Oxford / Burlington, pp. 189-202.
  • BRYANT, C. R. y JOHNSTON, T. R. R. (1992): Agriculture in the City’s Countryside. University of Toronto Press. Toronto, 233 pp.
  • BRYANT, C. R.; RUSSWURM, L. H. y MCLELLAN, A. G. (1982): The City’s Countryside. Land and Its Management in the Rural-urban Fringe. Longman. London / New York, 249 pp.
  • CLARKE, J. (1996): «Farm accommodation and the communication mix», Tourism Management, nº 17(8), pp. 611-620.
  • CORS, M. (2009): «Establiments de turisme rural», en LÓPEZ PALOMEQUE, F. (dir.): Atles del turisme a Catalunya. Mapa nacional de l’oferta i els productes turístics. Generalitat de Catalunya. Barcelona, pp. 309-319.
  • DEFFONTAINES, P. (1949): «Le Delta del Llobregat. Étude de géographie humaine», Revue Géographique des Pyrénées et du Sud-Ouest, nº 20(3-4), pp. 138-174.
  • DELFOSSE, C. y BERNARD, C. (2007): «Vente directe et terroir», Méditerranée, nº 109, pp. 23-29.
  • DRESCHER, A. W. (2001): Urban and peri-urban agriculture. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Roma, 84 pp. Disponible en <http://www.fao.org/ fileadmin/templates/FCIT/PDF/briefing_guide.pdf> [Consulta: 17 de marzo de 2010]
  • EEA (2006): Urban sprawl in Europe. The ignored challenge. Office for Official Publications of the European Communities. Luxembourg, 56 pp.
  • EEA (2007): Land-use scenarios for Europe: qualitative and quantitative analysis on a European scale. Office for Official Publications of the European Communities. Luxembourg, 76 pp.
  • HALL, C. M. y PAGE, S. P. (2002): The Geography of Tourism and Recreation. Environment, Place and Space. Routledge. London / New York, 399 pp.
  • HEIMLICH, R. E. y BARNARD, C. H. (1997): «Agricultural Adaptation to Urbanization: Farm Types and Agricultural Sustainability in U.S. Metropolitan Areas», en AUDIRAC, I. (ed.): Rural Sustainable Development in America. John Wiley & Sons. New York, pp. 283-303.
  • ILBERY, B. et al. (2005): «Product, process and place. An examination of food marketing and labeling schemes in Europe and North America», European Urban and Regional Studies, nº 12(2), pp. 116-132.
  • IVARS, J. (2000): «Turismo y espacios rurales: conceptos, filosofías y realidades», Investigaciones geográficas, nº 23, pp. 59-88.
  • LAZZAROTTI, O. (1995): Les loisirs à la conquête des espaces périurbains. L’Harmattan. Paris, 319 pp.
  • LAZZAROTTI, O. (2005): «Tourisme et espaces périurbains : dépasser les contradictions ?», Revue Tourisme, nº 13, pp. 19-28.
  • LE CARO, Y. y KERGREIS, S. (2007): «L’espace agricole comme espace public : accès récréatif et entretien du bocage en Bretagne», en LE CARO, Y. ; MADELINE, P. y PIERRE, G. (dirs.): Agriculteurs et territoires. Entre productivisme et exigences territoriales. Presses Universitaires de Rennes. Rennes, pp. 231-250.
  • LE SCOUARNEC, N. (2005): «Synthèse des travaux du colloque Périurbana», Revue Tourisme, nº 13, pp. 15-18.
  • LUNDGREN, J. O. J. (1974): «On access to recreational lands in dynamic metropolitan hinterlands», Tourist Review, nº 29(4), pp. 124-131.
  • MATA, R. (2007): Auge inmobiliario y evolución de los usos del suelo en España. Por una nueva cultura del territorio. Universidad Autónoma de Madrid. Madrid, 70 pp.
  • MAZÓN, T. y ALEDO, A. (eds.) (2005): Turismo residencial y cambio social. Nuevas perspectivas teóricas y empíricas. Caja de Ahorros del Mediterráneo / Universitat d’Alacant. Alacant, 565 pp.
  • MICHELIN, Y. et al. (2007): «The Saint-Nectaire cheese landscapes: myth or reality?», en PEDROLI, B. (ed.): Europe’s living landscapes. Essays exploring our identity in the countryside. KNNV Publishing. Zeist, pp. 48-64.
  • MIDDLETON, V. T. C.; FYALL, A. y MORGAN, M. (2009): Marketing in Travel and Tourism. Butterworth-Heinemann. Oxford / Burlington, 502 pp.
  • MONTASELL, J. (2009): «La gestió dels espais agraris a Catalunya», en CALLAU, S. et al. (eds.): La futura llei d’espais agraris de Catalunya. Fundació Agroterritori / Documenta Universitaria. Girona, pp. 159-207.
  • OCDE (1979): L’agriculture dans l’aménagement des aires péri-urbaines. Organisation de Coopération et de Développement Économiques. Paris, 104 pp.
  • PARDELLAS, X. (2008): «La gestión de los destinos turísticos rurales en el entorno de la competitividad», en PULIDO, J. L. (coord.): El turismo rural. Síntesis. Madrid, pp. 75-99.
  • PAÜL, V. (2006): L’ordenació dels espais agraris metropolitans. Plans, gestió i conflictes territorials a la regió de Barcelona. Universitat de Barcelona. Barcelona, 1138 pp. [Tesis doctoral inédita]
  • PAÜL, V. (2008): Estudi de les explotacions agràries en l’àmbit del Parc Agrari del Baix Llobregat. Institut d’Estudis Territorials. Barcelona, 17 pp. [Informe de gestión inédito]
  • PAÜL, V. y MCKENZIE, F. (2010): «Agricultural areas under metropolitan threats: Lessons for Perth from Barcelona», en LUCK, G.W.; RACE, D. y BLACK, R. (eds.): Demographic Change in Australia’s Rural Landscapes: Implications for Society and the Environment. Springer. Dordrecht, pp. 125-152.
  • PHILIPPONNEAU, M. (1956): La vie rurale de la banlieue parisienne. Étude de géographie humaine. Armand Colin. Paris, 597 pp.
  • PHILLIP, S.; HUNTER, C. y BLACKSTOCK, K. (2010): «A typology for defining agritourism», Tourism Management, nº 31(6), pp. 754-758.
  • ROCA, A. (2009): «La distribució agroalimentària», Revista de Girona, nº 252, pp. 90-94.
  • RODIL, X. (2009): O agroturismo en Galiza: modalidade distintiva do turismo rural? Un estudo das casas de labranza da provincia de Lugo. Universidade de Vigo. Ourense, 169 pp. [Máster-tesis inédita]
  • ROMERO, J. (2009): Geopolítica y gobierno del territorio en España. Tirant lo Blanc. València, 273 pp.
  • ROUYRES, T. (1994): «La cueillette à la ferme : diversification ou nouvelle activité dans les zones périurbaines. L’exemple de L’Ile-de-France», Bulletin de l’Association des Géographes Français, nº 2, pp. 216-222.
  • SÁNCHEZ HERNÁNDEZ, J. L. (2009): «Redes alimentarias alternativas: concepto, tipología y adecuación a la realidad española», Boletín de la AGE, nº 49, pp. 185-207.
  • SERRA, A. (2002): Marketing turístico. Pirámide / ESIC. Madrid, 396 pp.
  • SHAW, G. y WILLIAMS, A. N. (2002): Critical Issues in Tourism. A Geographical Perspective. Blackwell. Oxford, 371 pp.
  • SUCH, M. P. y GARCÍA CARRETERO, M. M. (2001): «Turismo en espacios rurales», en BARRADO, D. A. y CALABUIG, J. (eds.): Geografía mundial del turismo. Síntesis. Madrid, pp. 185-222.
  • TUAN, Y.-F. (1998): Escapism. The Johns Hopkins University Press. Baltimore, 245 pp. [Traducción al español: TUAN, Y.-F. (2003): Escapismo. Formas de evasión en el mundo actual. Península. Barcelona, 301 pp.]
  • VERA, J. F. (coord.) (1997): Análisis territorial del turismo. Una nueva geografía del turismo. Ariel. Barcelona, 443 pp.
  • WEAVER, D. (2006): Sustainable Tourism: Theory and Practice. Elsevier. Oxford, 240 pp.
  • WEHRWEIN, G. S. (1942): «The Rural-Urban Fringe», Economic Geography, nº 18(3), pp. 217-228.